Egyptskí zdravotníci preverujú, či 60-ročná žena nezomrela na MERS

05.05.2014 Celý región

Ismailíja 5. mája (TASR) - Egyptské orgány preverujú, či 60-ročná žena, ktorá zomrela v meste Port Said, trpela Blízkovýchodným respiračným syndrómom (MERS). Ak by sa podozrenie potvrdilo, išlo by podľa agentúry Reuters o prvú obeť vírusu MERS v Egypte.

Žena sa nedávno vrátila z moslimskej púte v Saudskej Arábii, kde sa koronavírus MERS objavil v roku 2012, uviedlo egyptské ministerstvo zdravotníctva.

Koronavírus MERS patrí do rovnakého kmeňa ako vírus SARS, ktorý od svojho prvého výskytu v Číne v roku 2002 zabil viac ako 800 ľudí na celom svete. MERS môže spôsobiť kašeľ, horúčku a ťažký zápal pľúc.

Egypt zaznamenal prvý prípad nakazenia vírusom MERS minulý týždeň, keď ho zistili u 27-ročného muža, ktorý sa vrátil zo Saudskej Arábie a následne podstúpil liečbu v Káhire.

Na MERS zatiaľ neexistuje vakcína ani antivírová terapia, avšak medzinárodné a saudskoarabské orgány tvrdia, že jeho prenos z človeka na človeka nie je bežný a vírus možno postupne vyhynie.

V Saudskej Arábii zaznamenali doposiaľ 411 prípadov výskytu vírusu MERS. Na komplikácie, ktoré vírus spôsobuje, tam už zomrelo 112 ľudí.
 

Vyberte región